Kronobergs Motorhistoriker är en av landets äldsta veteranfordonklubbar och grundades ursprungligen 1966.

Besök hos samlaren Jan Sanderberg i Hillestorp den 18 januari

 

Vi besökte Jan Sanderberg, som har byggt upp museet. Detta består bl a av Scania Vabisen Svea, som kört plåtrullar till Scanias fabrik i Oskarshamn. Jan köpte den, när den stått ett antal år av overksamhet. Han har kört flera rallyn med den.
Förutom lastbilen har han en fin gammal träbåt. Dessutom en gammal biograf: Bio Rio från Värnamo, med 12 platser. Vi fick se trevlig gammal reklamfilm och film SF 100 år. Så kom vi in i sista delen av museet, som innehöll utställning av hur många scaniaprylar som helst. Bl a denna plakett från Scania, om en lastbil klarat 40 000 mil utan motorbyte, stor sak, tydligen. Vidare en V8 motor, som i befintligt skick vägde 1 ton, där den stod. Ljudet demonstrerade Jan via inspelning.
På vinden fanns en enorm, otrolig Märklinbana, men där hade jag tyvärr inte kameran med.

005 (1)

Samlaren Jan Sanderberg

 

015

 Bio Rio från Värnamo för 12 personer.

018

Ett smakprov på Nostalgi

003 (1)

Denna Scania årgång 1972 har varit med i flera ”Tunga Rallyn ”

008

 En träbåt från tiden innan plasten tog över på gott och ont.

hämta (1)

Även ett litet flygplan fanns med i samlingarna.

Text o bilder: Maria o Lars-Gustav Petersson

Comments are closed.