Kronobergs Motorhistoriker är en av landets äldsta veteranfordonklubbar och grundades ursprungligen 1966.

Senhöstresa Norrland

När jag och Picko körde Fiwarallyt träffade vi en kille som körde T-Ford han berättade om hur hans bil blivit till nämligen från T – Fords fabriken i Harmånger några mil söder om Sundsvall där tillverkar Sture Lundin alla karossdelar till de olika modellerna . Han fick en beställning på 100 karosser av Ford Motor Company USA till Fords 100 års jubileum , men då sa Sture  int´kan vi göra 100 ni kan få 10 och så blev det . Min kompis Hans i Vägla och jag bestämde att ta en tur norrut första anhalten var Memorycars i Flen för att titta på en bil men de flesta utannonserade bilarna var i USA besvikna åkte vi till Brukshotellet i Hallstahammar för nattlogi . Dag 2 körde vi upp till Gnarp mötte upp Sven-Olov han tog med oss till Gränsfors Bruk där har man tillverkat yxor sedan 1902 på samma maskiner ,  granne med yxfabriken låg en annan industri där man tillverkar blomkrukor även dessa jobbar med samma metod sedan starten de tar även leran ur samma ställe . Vi har väl alla hört talas om det fina Hotell Knaust  där träpatronerna satt och gjorde upp om virkespriser det fick bli vår andra övernattning . Dag 3 började med att besöka en lite udda herre i hans verkstad , där fanns lite udda saker bland annat hans egentillverkade motorcykel med en Chevrolet 5 liters V8 med automatlåda i år hade han kört 800 mil och totalt 13,000 mil sedan den blev klar . Sture visade oss runt i verkstaden hur han tillverkade de olika delarna han har pressverktyg till alla detaljer , när vi kollade in i lackrummet stod en herre och grundmålade olika delar till HD det visade sig att jag hade sålt en Morgan till honom för några år sedan , ja Världen är inte så stor ! På vägen hem kollade vi ytterligare på några bilar i Mora och Lidköping .

Första momentet att tillverka en yxa

Man måste ju kolla så att yxorna funkar

Den lät bra !!!!!!!!!

Indian och Harley motorer gömde sig i hörnen

Uppför dessa trappor på Knaust hotel red träpatronerna med sina hästar det var innan man installerade hissar !!

Ståtliga trapphus på Knaust Hotel

Sven-Olovs Indian mellan hallen och rummet

Sven-Olovs femte T-Ford väntar på att karossen ska bli klar

Hans och Sture diskuterar en detalj

en nypressad kaross .

Esbjörn med en leverans av HD delar som skickas till USA ( han köpte Morgan av mig för några år sedan )

en liten del av Sven-Olovs Emaljskyltar och endast de utan skador duger !!

Comments are closed.